Tlakový hrnec zkracuje délku vaření, šetří tak čas i energie. Zdá se být ideálním pomocníkem do kuchyně, přesto má řada hospodyněk obavu ho používat. Moderní tlakové hrnce jsou však vybaveny řadou bezpečnostních ventilů, už nehrozí tolik obávané přetlakování a následné vymrštění pokrmu do prostoru celé kuchyně.
Jak tlakový hrnec funguje?
Tlakový hrnec, zvaný též slangově papiňák, je tlustostěnný hrnec sloužící k vaření pod vyšším tlakem, než je tlak atmosferický. Zvýšením tlaku v hrnci se zvyšuje teplota varu potravin na 120-130°C. Díky vyšší teplotě dochází k rychlejšímu uvaření pokrmu. Jídlo si zachová více vitamínů a šťáv, zároveň dochází ke zvýraznění chuti vařeného jídla. Vaření se zkrátí a tím se ušetří i peníze za energie.
Ač se vynález tlakového hrnce datuje do 17. století, větší uplatnění v kuchyních získává až v průběhu 20. století. Ve 21. století potom přichází do kuchyní řada výrobků opatřená mnoha pojistnými ventily a dalšími vylepšeními. Postupem času bylo zjištěno, že lušteniny a červená masa potřebují vyšší přetlak než zelenina a bílá masa, moderní tlakové hrnce si s tím dokáží poradit a správný tlak nastavit.
Někdy se také používá název Papinův hrnec po francouzském vynálezci Denisu Papinovi, jenž jej sestrojil již v roce 1679. Jeho práce se stala inspirací pro řadu dalších vynálezů včetně pístového parního stroje.
Bezpečnost na prvním místě
Při výběru tlakového hrnce by měla být hlavním hlediskem jeho bezpečnost. Většina hrnců je opatřena 2 a více úrovněmi zabezpečení. Jako základ a nutnost slouží regulační ventil, který je součástí všech tlakových hrnců a slouží pro nastavení tlaku uvnitř hrnce. Dále je součástí hrnce bezpečnostní přetlakový ventil a případně i speciální deformační zóna v těsnění v poklici.
Kdy dochází k aktivaci bezpečnostních pojistek? K selhání dochází často kvůli zanešení regulačního ventilu, proto se nedoporučuje používat velké množství naťového koření, např. majoránky, bazalky, tymiánu, atp. Dále je také nutné dodržovat návod od výrobce pro maximální množství surovin uvnitř hrnce!
Typy zavírání
Při výběru hrnce je vhodné v obchodě vyzkoušet, který typ zavírání hrnce je vám nejpříjemnější. Tlakové hrnce se vyrábí se třemi typy zavírání:
- Pákové zavírání – klasické, které jistě znáte i ze starších typů tlakových hrnců, poklice se na hrnci zajistí pomocí páky.
- Bajonetové uzavírání – moderní typ uzavírání, jedná se o velmi snadný systém, poklice se pootočí a zaklapne. Často ho najdeme na dražších tlakových hrncích.
- Čelisťové uzavírání – je nejmodernější a také nejdražší, ovšem méně známé. Lze pohodlně ovládat pouze jednou rukou.
Individuální potřeby domácnosti
Dále je třeba zvážit individuální potřeby domácnosti. Mezi ty patří například počet členů domácnosti, od něj se odvíjí výběr velikosti hrnce. Na trhu najdeme tlakové hrnce o objemu od 3 do 9 litrů. Při výběru však zohledněte, že tlakový hrnec nelze plnit po okraj, je potřeba nechat dostatek volného prostoru pro vznikající páru. Pro čtyřčlennou rodinu bývá nejčastěji využíván hrnec o objemu 6 litrů.
Důležitý je i výběr materiálu hrnce. V dnešní době se již na trhu neobjevují dřívější hliníkové papiňáky. Nejčastěji zakoupíte hrnec nerezový, někdy s příměsí dalších kovů. Větší pozor si musí dávat majitelé indukčních varných desek. Tlakový hrnec vhodný pro vaření na indukční desce bývá na dně označen symbolem cívky, v případě nejasností se poraďte s personálem prodejny.